CRNA KAFA

Domovina kafe smatra se Etiopija, od kuda se dalje širila svijetom. Naziv "kafa" potiče od latinskog oblika imena coffea. Najpoznatije su dvije vrste kafe: Arabica i Robusta. Oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe čini Arabica dok Robusta kafa zauzima oko 30%. Vrste Liberica i Excelsa svjetskoj proizvodnji pridonose sa približno 1%.
Kafa kakvu znamo, dobija se prženjem i miješanjem pomno odabranih zrna Arabica i Robusta vrste prema originalnim recepturama. Takva mješavina kafe se melje i pakuje u odgovarajuću ambalažu.

INSTANT KAFA

Englezu Georgeu Constantu Washingtonu, koji je živio u Gvatemali, možemo zahvaliti za postojanje instant kafe, no pravu komercijalnu važnost ovaj oblik kafe dobio je tek 1938. godine. Instant kafa je vrlo popularan oblik kafe i to najviše zbog njene jednostavnosti pripreme. Dovoljno je preliti instant sa vrelom vodom i promiješati da bi dobili gotov napitak. Instant kafa je dobijena od 100% prirodne, pržene kafe koja je prethodno tehnološki obrađena u granule ili kristale. Postoje dva načina dobijanja instant kafe: spray dry i freeze dry.

CAPPUCCINO

Cappuccino je dobio naziv po boji odjeće kapucinskih svještenika, a riječ je deminutiv riječi cappuccio što na italijanskom znači "kapa". Cappuccino je napitak napravljen od espresso kafe i jednakih količina zagrijanog i zapjenjenog mlijeka. Iako je to službena definicija cappuccino napitka, u zadnje vrijeme izraz cappuccino se sve više veže za instant mješavinu na bazi kafe. Te mješavine mogu biti raznih ukusa, ali na našem tržištu najzastupljeniji su: classic, vanila, čokolada.