Berba

Berba kafe je najzahtjevniji i najskuplji postupak u proizvodnji kafe. Zbog različitog vremenskog perioda dozrijevanja ploda kafe berba se mora obavljati ručno.

Najčešće se Arabica kafa bere od oktobra do januara u Srednjoj Americi i Meksiku, Aziji, Africi, a Robusta u istom vremenskom razdoblju u Aziji i Okeaniji. Nešto manje berba traje, od aprila do septembra, na područjima Južne Amerike, Okeanije i Azije.

Mladi plodovi kafe su zelene boje, zrenjem prelaze u žutu, nakon čega počinju crvenjeti. U procesu branja kafe najvažniji trenutak je odabrati kada će se berba obaviti, odnosno kada je najveća količina plodova zrela. Zbog različitog vremena sazrijevanja najbolja je ručna selekcija plodova gdje se beru samo zreli plodovi. To je najbolja i ujedno i najskuplja metoda.Obrada zrna

Nakon postupka branja plodova kafe vrši se odvajanje sjemenki od pulpe. Za odvajanje pulpe od zrna koriste se dva postupka - suvi i mokri.


Suvi postupak

Koristi se u područjima koja nemaju dovoljne količine vode (Brazil, Indija, Etiopija), a ima dovoljno sunca (najčešće za Robusta vrste).

Zreli plodovi kafe se rašire u tankom sloju na podlogu gdje ostaju dvije do tri nedjelje izložena na suncu. Povremeno se prevrću kako bi se spriječilo zadržavanje vlage u unutrašnjim dijelovima, te se omogućilo ravnomjerno sušenje.

Ovim postupkom dobiva se prirodna sirova kafa - natural coffee.


Mokri postupak

Primjenjuje se u područjima koja nemaju dovoljno sunca, a imaju visoki udio vlage ili dugo kišno razdoblje (najčešće za Arabica vrste). Zreli plodovi kafe nakon branja se prvo namaču u bazenima sa vodom pri čemu pulpa omekšava, a strane primjese isplivavaju na površinu ili se talože. U vodi započinje proces fermentacije. Nakon fermentacije zrna se suše prirodno na suncu ili u sušarama sa toplim zrakom.

Ovim postupkom dobija se prana sirova kafa - washed coffee.Razvrstavanje, bodovanje i klasifikacija

Zrna kafe se razvrstavaju po veličini i obliku. Uređaj za kalibrisanje zrna sadrži vibrirajuća sita sa različitim širinama otvora.

Sitnija zrna propadaju kroz sita i odvajaju se od krupnijih. Završno prebiranje vrši se na pokretnoj traci gdje se ručno odstranjuju zaostale nečistoće i eventualno zaostala zrna koja ne odgovaraju propisima. Potom se kafa sortira po krupnoći zrna i vrši se bodovanje prema broju nađenih nepravilnih zrna ili stranih primjesa koje su pronađene u uzorku na kojem se vršilo ispitivanje.Skladištenje i transport kafe

Sirova kafa se pakuje u jutene vreće od 60 kg. Kafa se ubraja u kategoriju vrlo osjetljive robe zbog čega se skladištenju i transportu posvjećuje velika pažnja.

Transport kafe vrši se brodovima, a tijekom tog transporta vrlo važnu ulogu ima stalno provjetravanje prostorija u kojima se nalazi kafa, udio vlage mora biti nizak te prostorije moraju biti bez stranih mirisa.

Prije samog transporta uzorci pojedinih kafa se šalju potencijalnim kupcima koji vrše probna prženja, probaju napitak i procjenjuju kvalitet kafe koju će kupiti.