Naziv "kafa" potiče od latinskog oblika imena coffea, jednog od roda iz obitelji Rubiacea, obitelji koja inače uključuje više od 500 rodova i 6000 vrsta tropskog drveća i grmlja. Unutar samog roda nalazi se oko 25 većih vrsta biljaka, ali od svih vrsta najčešće uzgajane su:

Arabica kafa
Robusta kafa
Liberica kafa
Dewerei kafa

Oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe čini Arabica. Robusta kafa zauzima oko 30% dok liberica i excelsa zajedno čine oko 1% svjetske proizvodnje kafe. Prema tom odnosu možemo zaključiti kako su Arabica i Robusta dvije komercijalno najznačajnije vrste kafe.

Arabica je veliki grm sa tamnozelenim ovalnim listovima. Može narasti i do šest metara u visinu, a životni joj je vijek do 30 godina. Arabica je omiljenija vrsta od Robuste, jer daje manje kiseo napitak, s manje kofeina, te bogatijim i trajnijim ukusom.

Robusta naraste do 10 metara u visinu, grmoliko je drvo i ima plitak sastav korijenja. Zrno joj je okruglo, manje nego kod Arabice, a treba mu oko godinu dana da sazrije. Životni vijek stabla je 20 do 30 godina.

Arabija se smatra zemljom koja nudi najraznolikiji izbor kafa, pa tako razlikujemo tri osnovna tipa:

* mocca - sitnija zrna, žute boje i ispupčeno sa obje strane
* bourbon - srednje zrno, žućkasto i četvrtastog oblika
* martinique - najveća zrna, zelenkaste boje i zaokružena na krajevima

Brazil, Kolumbija, Costa Rica, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Jamajka, Meksiko, Nikaragva, Panama, Peru i Venezuela su područja na kojima se proizvodi kafa prepoznatljiva po lakoći zrna, jednostavnosti i gorčini ukusa.